30 January 2013

~...AkaR FatimaH...~




Perghhhh lamanya xmelawat tapak...
Bz dgn dr sdr yg xberapa sht...
Abes tergendala kerja2 meng''update'' blog nih...
Hurms kenal x benda alah kt dlm gmbr tuh?
Kan aku da bg nama dia kt atas tuh...hohoho
Harini 1st timela aku tgk benda alahni depan mata...

Nama d beri ''akar fatimah'' ada yg panggil bunga fatimah...(mana2la janji fatimah)
Hanya terdapat d Mekah 
Xada expired date
Kegunaannya untuk memudahkan ''jalan'' semasa nak bersalin...
Rasa xtau lagi sbb aku xtry lg...

Cara2nya mudah saja ye puan2 sekalian...
1. Letakkan akar tuh di dalam bekas yg agak besar (agak2la jgn guna baldi pulak)
2. Masukkan air  (air masakla)
3. Tunggu sehingga kembang (maknanya da dkt nk bersalin)
4. Minum airnya bila rasa sakit...
5. Lepas guna keringkan dan simpan utk ms akan datang...


*Semua kerja DIA...Kita hanya berusaha dan tawakkal...
(*_*)

6 comments:

Tyra&Zami (Tyrazami) said...

Haaa.. Simpan ye yunk... Kot2 time aku akan dtg leh pinjam... Huhuhu... Leh ke camtu??

Tyra dan Zami (Tyrazami) said...

yunk, hapdep blog pleaseeeeee ^^

Pn Mardhiah said...

As salam..akar fatimah ini boleh diamalkan ketika dan cecah 37w.krn ada stgh org 37w dh ada nk terbersalin..tp seelok2nya lewatkn lagi sehingga dh due atau dh turun tanda ~ keluar air @ darah dari faraj. Atau dh start sakit atau bukaan dh buka.. Akar fatimah ni hendaklah dibilas kemudian direndam air biasa yang bersuhu bilik. Cukup rendam semalaman sahaja. Air rendaman ni dijadikan air selusuh.jika nk rendam dgn air zam2 lbh bgus.Jika ingin rendam lama simpan peti sebab ia x de pengawet bimbang berlendir dan masam.. Jika itu berlaku, cuci dan rendam kembali.. Minum 1 cawan sehari.. Boleh juga dibuat mandi...

Selepas digunakan akar fatimah ini dijemur kering dan disimpan dalam bekas bersih. Pastikan betul2 kring baru simpan jika tidak nnt bekulat.. Akar ini boleh digunakan untuk anak2 seterusnya.. Boleh dijadikan warisan turun termurun.. Selain itu ia boleh digunakan untuk mengecutkan rahim.. Semasa pantang rendam dengan air panas dan minum 1 cawan sehari..

Namun bgitu stp org rezeki bersalinnya berbeza2..ada yng mudah ada yg sukar.. Malah stp anak pun rezekinya tidak sama..kita usaha shj selebihnya Allah Maha Kuasa yang menentukan

Ada juga genggam fatimah seakan2 akar fatimah tp warnanya hitam dan lebih bersimpul rasanya pula agak meloyakan.akar fatimah yang untuk bersalin sepatutnya bqerwarna hijau2 kekuningan ketika ia muda.. Berwarna coklat cair atau oren ketika matang.. Dan agak hitam ketika tua... Rasanya.seperti teh tanpa gula... Ini tak sesuai. .digunakan oleh wanita mengandung.. Yang ini diambil dari pergunungan berapi..

Bagi yang nak dapatkan akar fatimah ori dari mekah @ madinah boleh sms or whatsapp Pn Mardhiah 0194344930..

(''_'') said...

Blhje yunk nt aku bg pnjm klo aku off bersalin ms 2... hee
Xsempatla nk hapdet blog... bz lorrr


Puan Mardhiah t. ksh atas perkongsian...

Tyra dan Zami (Tyrazami) said...

Aik....da ada plan nak tambah lg ye...hihihihi

(''_'') said...

Ada rezki mmg nk lg... :- )