06 April 2015

Nandos sblm GST



Budakni mmg hepy gle bila dapat kua lepak2 cenggini...makan2...sopim2
Sebelum kehadiran GST pada 1 April 2015 kami p la makan2 kt Nandos IOI
Lepas GST pn boleyje saje nk bezakan hrga sebelum dan selepas...
Yang selepas xpegi lagi la sebab baru sgt lg ktorg mkn fastfood ni...


 






Ni gaya bila lmbt sampai makanannya...adeiii nasibla dk kt tempat empuk cenggini sng nk guling2 ye nak...
Mama okje jgn nangis melalak udahla...








Papa tenungje tuh ha tgk ape lg dia nk bt bila sel2 otak berhubung...hehe












Ok air dan tart da sampai...makanla ygni dulu ye...dessert lak sampai dl
xkisahla janji dapat makan kn...ktorg dr umh mmg kelaparan...hehe sekejapje licin 3 ketul nih
Air order dua tp sampai 1je...dia salah dengar kot masa order td...tp xlogik kn bertiga tp airnya 1 je...plg kurang 2 kan???

 










Aku dan asben ode 2 set ni cme beza hanya side dishes aku iaitu nasi ngn kentang











Klo amik side dishes ygni hanya 1 je blh pilih so kami share la...
Hmmmm aku mg xblh bla rasa kentang ni pelik plak bl masuk tekak aku...asben kata kne mkn ngn nasi aku pn try la tp still rasa xblh blaaaaaaaahhh
Maap ye agaknye tekak akuni pelik kot...bkn mknnn ni yg pelik...
hohohohohoho...


Ape pon ayam dia licinla n rasa xcukop sebab makin kecik kot...klo kt Kenny rasa mcm besar skit...
Aku amik yang xpedas sgt tkt sakit perot sebab perot kosong kan n pk anak nk makan sama tkt nt menjerit lak dia...


Setel semua kne dalam 70+- resit da hilang la plak xdan nk snap
standardla makan tempat mcmni...klo kt kg blh mkn 1mg da nih...hehe
Ala sesekali kot bukannya hari2 nk makan mahal2...












(*_*)
*Makan sampi ke tulangla jawabnya klo x rugi tau bayar mahal2...




















03 April 2015

pinky satin



Assalamualaikum semua...
Papa saya nk sy jadi ustazah bila besar nanti...skrg sy br 2tahun tp nk belajar pakai tudungla...
Ok x sy pki tdg satin mcmni?
Sy tau xmenutup aurat sebab mama saya malas nk pakaikan takot tercucuk...
Nanti da besar saya pakai ikut syariat ye kawan2...
Hohohohohoho








Lagipun masa ni sy nak makan...saya pakai sekejapje ni takot comot tudung mama saya
saya nk makan roti coklatni...
Nak???







Baca bismillah dulu ye pastu kt aummmm...

Da siap makan nanti saya buat tutorial utk pelbagai jenis tudung ye...
ekekekekeke










(*_*)
*Semoga jd anak yang solehah ye sayang...






Doa buat sahabat




Di hari jumaat yang mulia ini sama2lah kita menadah tangan dan berdoa khususnya utk diri sendiri dan keluarga tercinta...
xlupa juga pada semua sahabat handai yang berada d mana saja



Amin Ya Rabbal Alamin
(*_*)











(*_*)
*Doa senjata mukmin






02 April 2015

Resipi Giant Bubble


Mainan utk sape sebenarnya ni???
Klo g dekat masjid putra tuh tgk bukan budakje yg dk main benda alah ni...bapak ngn  mak budak pn sama naik jgk...seronok kn sesekali dpt merasa zmn kanank2 semula...



ihsan google


Rupanya sngje nk bt benda ni patotla caj utk 1bekas xmahal sangat...
meh kt tgk resipi dia..mcm nk msk kn siap nk bg resipi ni nt korang cubala..aku xtest pn lg...


Bahan-bahan yang anda perlukan:
- Satu botol pencuci pinggang mangkuk Joy
- Empat sudu Tepung Ubi
- 1.5 liter air
- Chopstick
- Tali




sempoije kan bahan2 dia... sila la buat ye...










(*_*)
*Klo jd bgtau ye





01 April 2015

Chicken Rice


Fav ever!!!

Aku mkn ni sebelom kehadiran 1 april 2015 di mana hari GST dilaksanakan
Masa tuh hrga dia xsmpi rm9 sebab tolak gov tax sbb pki kad gomen hahahahahaha
 :)



Ape yang sedapnye ek sampai aku gile kt ns ayam kt cni...entahla yang pasti klo mkn nasi dia je pn da rs sedap tambah ngn cili dia & halia tuh buatkan syiokkk abesla...
Ayam dia pn banyak padanla ngn harga dia bg aku...
Korang suka x???









(*_*)
*Lepas GST hrga bpe?






23 March 2015

Powerbank terbaik



Pineng yang terbaik setakatni...
Aku beli dengan harga hanya rm50 hinggit
ad waranti 6 bulan katanya...








Masa aku beli ad 2warna iaitu oren dan putih tapi pilihan hati adalah putih
Penggemar warna putih...walaupun tau hakikatnya payah nak jaga...huhu









Kawan cakap klo nk tau ori ke x power bank ni kne tgk dkt charger dia klo ada tulis ''pineng'' tuh orila...
so far da 3bulan +- aku gne alhamdulillah ok...
klo bateri dia full boley caj tpn aku 3x full (ad paham?)









(*_*)
*Belila yang original









20 March 2015

Tambang bas dan teksi naik harga



GST oh GST



Apa yang turun harga?

Terkini dan terbaru!!!

Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) mengumumkan penetapan kadar tambang baharu bagi teksi dan bas ekspres berkuatkuasa 1 April depan

Bagi teksi, kadar baharu hanya tertakluk untuk perjalanan antara 0.25 sen sehingga 0.35 sen per 200 meter

Manakala bas ekspres pula, kenaikan untuk perjalanan seluruh negara antara RM4.60 sehingga RM11,” katanya dalam sidang media di Ibu Pejabat SPAD di sini sebentar tadi...







(*_*)
*GST terbaik...









19 March 2015

Anak kelima


Da msk 3bulan br nk update pasal si comel ni...

cuba teka saya laki ke perempuan???




rasa nk gomolje tgk pipi dia...tp nasib dia baik ms aku g tgk dia tdoje...yela bayi mn yg berjaga klo baru lahir kn...
comelnya kne balut ngn bedung Hello Kitty...











Inilah jawapannya...
i'm a boy
tengokla berat saya berapa masa lahir da mcm bayi omo 2bln kn...
sian mama sy kne operate...


Ni anak sepupu yang ke 5
katanya penutup sudah...yg 4lg semuanya blh bersalin normal tapi penutup merasa kne operate atas faktor keselamatan bayi dan mamanya
xblh bayang klo anak aku kua besarni...








(*_*)
*Semoga jadi ank soleh ye















13 February 2015

Kehilangannya dirasai

Biodata
DATUK NIK ABDUL AZIZ NIK MAT
Tahun Lahir: 10 Januari 1931
Tempat Lahir: Pulau Melaka, Kelantan
Status:
Berkahwin dengan Tuan Sabariah Tuan Ishak dan memperolehi 10 cahaya mata (5 lelaki & 5 perempuan). Kesemua anak-anaknya mengambil jurusan agama sebagai pilihan utama.
Pendidikan:
Sekolah Kebangsaan Kedai Lalat (3 Bulan) - 1936.
Sekolah Pondok Tok Kenali Kubang Kerian.
Sekolah Pondok Tok Guru Haji Abbas Besut, Terengganu.
Universiti Deobond, India - 1952.
Lahore, Pakistan - Ilmu Tafsir Quran - 1957.
Universiti Al-Azhar, Mesir - Ijazah Sarjana Muda Pengajian Bahasa Arab.
Universiti Al-Azhar, Mesir - Sarjana Perundangan Islam.
Penguasaan Bahasa:
Melayu, Inggeris, Tamil, Urdu, Arab
Pekerjaan:
Guru Sekolah Menengah Agama Tarbiyyah Mardiah, Panchor.
Guru Sekolah Menengah Agama Darul Anwar, Pulau Melaka.
Penyelia Kelas Dewasa - KEMAS.
Guru Sekolah Menengah Maahad Muhammadi, Kota Bharu.
Politik:
1967 - Daftar sebagai ahli PAS.
1967-1969 -Pilihanraya Kecil - Ahli Parlimen Kelantan Hilir.
1969-1974 - Ahli Parlimen Kelantan Hilir.
1974-1978 - Ahli Parlimen Kelantan Hilir. (Kawasan ini ditukar nama kepada Parlimen Pengkalan Chepa).
1978-1982 - Ahli Parlimen Pengkalan Chepa.
1982-1986 - Ahli Parlimen Pengkalan Chepa.
1986-1990 - Ahli Dewan Undangan Negeri Semut Api Kelantan (kini dikenali DUN Chempaka).
1990-2013 - Menteri Besar Kelantan.








21 January 2015

Teruskan berdoa




Berdoala pada-Nya kerana DIA Maha Mengetahui segala2nya













(*_*)
*Doa senjata orang mukmin...






13 January 2015

Alhamdulillah





Alhamdulillah rezeki di tahun baru
Bertambah ahli keluarga :)

Tahniah abang dan kakak iparku :)
Xsabar nk tggu baby lahir






(*_*)
*Syukur...

11 January 2015

~Wedding~ Part 2


#Throwback

13.12.14
Kenduri di rumah pengantin perempuan
Suka bangat dengan warna baju diorangni
suci murni gittewww sebab kaler lembutje



Eh akak ipar kite dk intai ape???
hohohoho





Bermesra ngn mak mertua sebelum bergambar bersama







Punyala kalot hrni kejadian xdan aku nk amik gmbr ngn family kecilku

Ni antara emak saudara dan sepupu yg memeriahkan majlis
Syok dk tgk diorg mkn...aku xmakan dk tggu incik somi ngn anakanda entah ke mana










bila malam barula dpt snap gmbr budak kicikni...masani dia da xde mood sebab da penat seharian berjalan2...
Gambar pengantin xbanyak sebab xdan nk amik rmi sgt jurukamera amatur...aku yg xamatur ni amik tepi2jela...tggula nt kenduri belah laki aku jd camerawoman tiap sudut aku snap...





 






 


(*_*)
*Makanan mmg sodap bak ang...









07 January 2015

sedapnya tdo



Wah sedapnya dia tdo sampai landing kat orang lain
Ni kes kesejukan ke ape ank mama ni?
Biasanya klo bagi selimut dia xnk...agaknya mimpi kot
Skrg musim hujan sejuk kan...kakak selimut sampai leher jadi zara tumpang selimut dari luar dptla haba kakak kot...hehehe










(*_*)
*Jeles mama tgk..nk tdo jgk nt bos ketuk kepala kn








06 January 2015

Makanan org N9



Klasik x pinggan yg dia guna?
Makanan mmg sedap special punya utk lunch ad daging salai masak lemak, telur itik masak lemak, keli masak lemak dan asam pedas
Tapi tiap kali pegi 2ni je aku makan...niat dari umh nk mkn asam pedas tp bl sampai ode lain plak...hehehe xtahan godaan tgk ramai mkn laukni...

Kedai ni nama dia restoran bunga cengkih
lokasi : dengkil (kawasan deretan bengkel kereta)
korang search jela nt kua la kt mana...ramai da share lokasi kedai ni...


Korang yang berdekatan p la try mmg sedap uolsss...xtpu
1x makan pasti nak lagi!!!









(*_*)
*Makan ala kg mmg terbaik...











~Wedding~ Part 1


#Throwback

Tanggal 12.12.14
Sempat lagi kami bergambar bujang bersama abang tersayang
Jap lg da  jd suami orang xleyla nk manja sangat ngn weolssss hahahaha 
Masa ni br lepas solat jumaat sebelum naik ke masjid utk majlis akad nikah berlangsung



weolsss pki jubah hitam hanya tudungje berlainan warna :)
Aku da xlayak nk bawak dulang hantaran katanya sebab da jd bni orang + mak orang
terokla uolssss sob3
dari kanan : my umi, adik bawah aku omo 24, aku, abang n si bongsu omo 20








Keadaan dalam masjid beberapa minit sebelum dinikahkan
Kebetulan hari tuh ada 2 pengantin nasib sorang pkai putih pink sorang lg pki putih biru

Sengeh abg aku kne usik ngn tok kadi...sorang lagi siyes sebab dia kne akad dulu
Alhamdulillah tok kadi xbyk tanya n dengan sekali lafaz mereka bergelar suami








Selesai majlis akad nikah tunggu saksi plak tandatangan...saksinya ialah abah aku tu ha yg dk tandatangan
sebelah tuh bapak mertua abg aku...






Terima kasih kepada saudara mara yang datang memeriahkan majlis...bersabar menuggu di hari bersejarah keluarga







Umi memberi sedikit pesanan penaja buat anak tersayang...









welcome to our family
Taraaa ini dia pengantin lelaki menyerahkan mas kahwin bernilai dot3...
eh apehal xnampak muka kakak ipar ni?hahaha rmi sgt org dk berebut nk amik gmbr so aku aku mls nk bersesak nasibla mn yg dapat kan...









Hish gmbr kedua pn masih xnampak muka akak ipar...sorry ye
Yang pastinya u look gojesss
Tahniah uolsssss
Jaga abang elok2 ye


selepas selesai semuanya kami ke rumah pengantin perempuan utk makan2...xde gmbr sebab kelaparan udah xpk nk amik gmbr...
hohohohohoho









(*_*)
*Semoga cepat dapat baby...auwww






05 January 2015

Baca jgn tengok aje




Amalan membaca mmg bagus tapi kadang orang malas nk membaca tambah klo panjang berjela...
macam berblog ni sape nk baca klo panjang2...nk simple je kan mudah faham...


Ni salah satu inisiatif kerajaan...punyala nk srh rakyat rajin membaca siap letak buku 1 troli dalam bas
sesetengah orang xblh membaca dalam kenderaan kan?yela aku pn xblh sebab bl gerak2 ngn nk fokus tuh jd pening kan?







(*_*)
*Alasan macam2 kan...





04 January 2015

Aiskrim Kelapa



Tengok macam lazatje tp xtaula nk kata sebabnya aku xmkn...ni cik adik anto kot wassap saje nk menunjuk kan...hasihhh geramje
Kt KL ad ke?mcm xpnh tgkje...


Tapi klo aku g mkn pn rugi jgk sbb aku mkn aiskrim je...kelapa nya aku xusik...xminat..entahla nape

Hmm harganya lupe nk tnye bpe hinggit...










(*_*)
*Makan paddle pop jela ye...







02 January 2015

Di rumah pengasuh



Amboi dulu masa baru2 g umh pengasuh, jalan pn tunduk je pijak semut pn xmati
Lepas beberapa bulan tkgla ape dia buat
Punya banyak mainan kt umh pengasuh tong sampah yang d mainnya
Macam2la ini budak...











(*_*)
*jgn noty2 nt mama marah ye