11 January 2012

~...UzUr DaH...~


Malam2 sebelum tdo dok pk kan motor aku yang da uzur...
Niat d hati nak tukar baru...
Da berbelas tahun aku naik motor tuh...

Kalau dapat naik skuter seronok jugak xpayah susah2 nak tukar gear, nak tekan brek!!!
Tapi buat masa ini berangan ajolaaa...
Keadaan xmengizinkan...
Uhuk3...

Bila xdapat beli baru aku kenala g servis motor buruk tuh...
Hurmsss cakap servis tapi bila da sampai kedai macam2 pulak jumpa sakitnya...




Penyakit pertama ialah bateri...
Bateri da weak jadi aku kena start motor guna kudrat kaki!!!
So bila pk balik malas n kadang sampai luka kaki aku susah nak start motornih aku setujula tukar bateri...





Penyakit kedua pulak minyak hitam da nak kering yang boleh menyebabkan enjin rosak katanya...




Penyakit ketiga pulak tayar sudah botak...
Memang parah kalau dah botak...
Patotla bila hujan licin semacam...
Hehe da 2tahun kot xtukar tayar baru...





Macam2 saiz ada so macam2 hargala pulak...
Tayar tubeless mahal sikit berbanding tayar biasa...
Tapi bagi aku okla sebab jarang pancit bila pakai tayarnih...




Tudiaaaa tayar baru sedang di isi angin yaaa...

Dalam 1jam jugakla aku dok melepak kt bengkel motor tuh...
Bosan xpayah citela bila pompuan g bengkel sorang2...

Hurmssss da setel semua aku pon kira2la ngn toke...

Harga tayar RM 80
Bateri RM 60
Plug RM 5
Minyak Hitam RM 15

Semuanya RM 160







*Keselamatan harus d utamakan...
(✿◠‿◠)


2 comments:

cik tasukeecOklat said...

wei, nati ko tukar la style komen ko...bile akunak komen die keluar window kecil tp blog ko pun tukar ke komen gak..so bile nak gi tgk blog ko balik da susah...Heng...
sal moto...aku rasa nak belajar bawak moto la...senang sket..jimat minyak dan masa..boleh?
ko ajar aku?

(''_'') said...

yeke?takot nt ubah2 lg berat blogni!hurms nk bljr bwk moto n aku ajr?owh tidak aku takot nk ajr org...